Roundup Nieuws

Vormen glyfosaat-bevattende herbiciden een risico voor bodembewoners?
/ Categorieën: Nieuws

Vormen glyfosaat-bevattende herbiciden een risico voor bodembewoners?

Om het risico van glyfosaat en AMPA voor bodembewoners te onderzoeken werden regenwormen (Eisenia fetida), springstaarten (Folsomia candida) en roofmijten (Hypoaspis aculeifer) blootgesteld aan concentraties van glyfosaat en AMPA vergelijkbaar met deze die men in de bodem kan aantreffen na behandeling en concentraties die deze waarden overschrijden. Op het einde van de studie werd er gekeken hoe regenworm-, springstraat- en roofmijtpopulatie zich ontwikkelden. 

Bij de hoogste testconcentraties groeide de populaties zoals verwacht en werd er geen effect van glyfosaat vastgesteld op de overleving of de reproductie van de bodembewoners. Hieruit besluiten de wetenschappers dat de blootstelling aan glyfosaat en AMPA bij een normaal gebruik van glyfosaat-bevattende herbiciden een laag risico vormt voor bodembewoners.

Voordat Roundup producten op de markt worden gebracht, worden ze onderworpen aan een breed scala van testen waarbij de milieu-impact van de werkzame stof en de formulering bestudeerd wordt. Hierbij wordt er onder meer gekeken naar het effect op bijen, vissen en vogels als ook de impact op de bodem en waterlopen.

Bron: von Mérey G. et al. Glyphosate and aminomethylphosphonic acid chronic risk assessment for soil.  Biota. Environ Toxicol Chem. 1552-8618 

Vorige item Glyfosaat behoudt goedkeuring
Volgende item Glyfosaat: de feiten, de mensen en onze toekomst
Print
4042

Uw naam
Uw e-mailadres
Onderwerp
Geef uw bericht in ...
x