Roundup Nieuws

Beïnvloedt glyfosaat de beschikbaarheid van micronutriënten in planten?

Beïnvloedt glyfosaat de beschikbaarheid van micronutriënten in planten?

Auteur: Beheerder website/maandag 23 november 2015/Categorieën: Nieuws

Glyfosaatzuur dissocieert in functionele bodem-pH's en is daarom aanwezig in de vorm van ionensoorten die complexe verbindingen, of chelaat, vormen met tegenionen zoals metaalionen. Sommige metaalionen zijn belangrijke micronutriënten in planten. Mangaan(Mn)- of ijzer(Fe)ionen zijn bijvoorbeeld belangrijke factoren in fotosynthese, stikstofmetabolisme en veel essentiële enzymatische routes in planten. Zowel mangaan- als ijzertekort manifesteert zich in planten als bladchlorose, d.w.z. dat de bladeren tussen de nerven geel worden.

Het feit dat glyfosaat complexen kan vormen met deze micronutriënten, heeft tot de speculatie geleid dat glyfosaat de beschikbaarheid van micronutriënten voor de planten zou kunnen verminderen, hetzij door verminderde opname vanwege chelatie met glyfosaat in de bodem, of door verminderde beschikbaarheid in planten die zodanig genetisch gemodificeerd (GM) zijn dat ze glyfosaatresistent (GR) zijn. Deze theorie werd voor het eerst geopperd in de Verenigde Staten door professor Don Huber, die beweerde dat extensief gebruik van glyfosaat een tekort aan micronutriënten veroorzaakt in GR-planten, waardoor ze vatbaarder worden voor ziekten. Deze theorie is grotendeels gebaseerd op de bewering dat glyfosaat een sterke chelator is en dat het daardoor de beschikbaarheid van micronutriënten significant verandert door de vorming van complexe verbindingen, maar er zijn geen gegevens geleverd ter ondersteuning van de bewering. Een recente publicatie beschrijft echter een gedetailleerd model van complexering van metaalionen in de plant, waarbij de effecten van veel verschillende natuurlijk voorkomende verbindingen zoals zoals citroen- en glutaminezuur meespelen, naast glyfosaat. Het model toont duidelijk aan dat micronutriënten in planten bestaan als natuurlijk voorkomende complexe verbindingen, en dat glyfosaat een minimale invloed heeft op de complexering van micronutriënten 9.

Desondanks hebben diverse onderzoeksgroepen gemeld dat glyfosaat een negatieve invloed heeft op de gehaltes aan micronutriënten in glyfosaatgevoelige planten. In deze experimenten werd glyfosaat echter direct toegepast op glyfosaatgevoelige planten die daarna schade aan de wortels en andere tekenen van herbicidale effecten vertoonden, hetgeen suggereert dat het groeitempo van de planten werd aangetast door de herbicidale werking van glyfosaat en niet als gevolg van een tekort aan nutriënten. Ook is uit onderzoeken naar glyfosaatresistente sojabonen gebleken dat glyfosaattoepassingen een negatief effect op de gehaltes micronutriënten hebben. Deze onderzoeken werden echter voornamelijk uitgevoerd in kassen, terwijl veldonderzoeken die onder normale agronomische omstandigheden door talrijke onderzoekers werden uitgevoerd geen effect van glyfosaat op micronutriënten in glyfosaatresistente gewassen hebben aangetoond 1,2,4,5,6,10,12, 13, 14, 15, 16. Voor Europese landbouw zijn al deze resultaten of bevindingen echter van gering belang, aangezien glyfosaatresistente gewassen in de Europese lidstaten niet voor voedsel of voedselproductie worden verbouwd. 

Lees hier het oorspronkelijke artikel met alle bronnen/referenties in het Engels


Print

Aantal views (2822)/Reacties (0)

Uw naam
Uw e-mailadres
Onderwerp
Geef uw bericht in ...
x